Откриването на собствен козметичен салон е голяма стъпка и се предприема внимателно. Всеки, който е взел това решение се сблъсква с въпроса: какво ми трябва, за да оборудвам салона. За да ви улесним с отговора, ще ви представим основното козметично оборудване, без което нито един салон не може да стартира. Разбира се, с разрастването на бизнеса, може да се вземат още много допълнителни уреди, с които да се разшири списъкът с процедури, които ще се предлагат.
Сега ще се спрем само на задължителното, без което работата на всеки козметик би била невъзможна. Апаратурата е нужна за най-популярните и най-търсените терапии. Ето и какво ви трябва:

Козметично легло

Това е частта от оборудването, която трябва да изберете най-напред. Козметичното легло е необходимо за всички процедури и без него би било невъзможно да направите която и да е терапия професионално. 
Изберете модел, който е удобен едновременно за клиента и за работата на козметика. Колкото по-функционално е леглото, толкова по-комфортно ще бъде за посетителите и за работа. Ако разполагате с повече средства, се спрете именно на модел с повече функции и екстри.

Лампа лупа

Задължителна част от оборудването на козметичния салон. Лампа лупите предлагат оптично увеличение, съчетано с осветяване. Така можете да извършите обстоен преглед и на най-малките участъци, както и да третирате дребни детайли. 

Пароозонатор

Едва ли има салон, който да не разполага с пароозонатор. Уредът генерира плътна пара, която омекотява кожата и отваря порите. Действието е неизменно, когато трябва да направите дълбоко почистване на лицето, а знаем, че това е една от най-честите процедури за всеки козметик.

Четков пилинг

Все още много клиенти са свикнали, че за доброто почистване е нужен четков пилинг. При процедурата се отстраняват замърсяванията, мъртвите клетки, както и загрубелите участъци от кожата. Четковият пилинг е една от най-лесните процедури, като същевременно има добър резултат.

Ултразвук

Ултразвуковите терапии са често търсени. Те са ефективни за подобряване на цялостното състояние на кожата. Уредът се използва в комбинация с козметични и лечебни разтвори, които се инфилтрират в кожата за по-добър ефект. Процедурите са неинвазивни, безболезнени и същевременно ефикасни. Това ги превръща и в едни от най-предпочитаните.

Дарсонвал

Този уред е задължителен за всеки салон. Действието му се основава на генерирания от него лечебен ток. Използва се при различни кожни проблеми, както и като завършваща манипулация при различни терапии (например след почистване на лице). Дарсонвалът предотвратява възпаленията и зачервяванията и спомага за възстановяване на кожата.

Йонофореза

Отново една от най-честите процедури, което налага и необходимостта от такъв уред. Има ефикасно действие за подобряване здравето и външния вид на кожата. За йонофорезата се използват специални разтвори с йонен заряд.

Мезотерапия

Друга процедура, която помага за по-добрия вид на кожата и нейното здраве е мезотерапията. Днес значително по-предпочитана е безиглената мезотерапия, заради добрите резултати, които се постигат с неинвазивна процедура.

Консумативи за еднократно използване
Сред всичко задължително за козметичното студио са еднократните консумативи. Дори и да имате всички уреди, няма да можете да извършите професионално която и да е процедура, ако не разполагате с такива. Затова се убедете, че имате в достатъчни количества еднократни чаршафи, ръкавици, шапки, чехли и всичко останало, което сметнете, че ще е нужно.

Дезинфекциращи продукти

Излишно е да казваме, че добрата хигиена е задължителна за всеки салон. Често това е едно от първите неща, на които клиентите обръщат внимание и биха могли с лека ръка да зачеркнат салона, ако им се стори, че не е на достатъчно добро ниво.
Снабдете се с антибактериални препарати за почистване, както и с дезинфектанти за ръце. 

Това са задължителните компоненти от оборудването на всеки салон, без които той трудно би стартирал успешна работа. 
В случай, че площта на студиото е много малка и се съмнявате, че отделените средства не биха били достатъчни за всички апарати, можете да вземете комбиниран козметичен уред. Има различни модели, които включват разнообразни функции.

С всичко изброено отговаряме на важния въпрос: с какво да обзаведа козметичен салон. С разрастването на бизнеса, не забравяйте да допълвате оборудването си и така да предлагате все повече и по-модерни процедури.