Масажните кушетки са специализирано оборудване, което се използва за по удобна позиция на клиентите по време на масажна сесия. Тези кушетки са много по-предпочитан в сравнение с ергономичните столове за масаж, тъй като клиентите могат лесно да се отпуснат, като лежат по гръб или с лицето надолу.

Характеристики на типична таблица за масаж

Трябва да помислите за размерите на кушетката за масаж която искате да ползвате. Дали да е стационарна или преносима кушетка, или двете според услугите които предлагате. Едно от важните условия на една масажна кушетка е да е лесна за почистване. Гладката повърхност от лесна за почистване изкуствена кожа е за предпочитане.

Отвора за главата позволява на вашите клиенти да диша добре, ако те са разположени с лице надолу, докато работите върху гърба им. Размерите на масажните маси може да варират, като по широки, по дълги, с регулиране на височината, според изискванията на масажиста.  Важна част от целия набор,  са цилиндричните възглавници, те помагат на вашите клиенти да са в  правилната  позиция на тялото.

Когато избирате размера на масажната маса, вие трябва да се съобразите с два важни фактора, удобство за работа и комфорт за клиентите.

Една много широка кушетка за масаж не може да бъде най-добрият вариант за вас. Важно е да е удобно за вас да работите, а една много широка кушетка, ще пречи на работата ви.  Трябва да се вземе  в предвид и ширината на работното ви пространство. Трябва да имате лесен достъп. Това ще помогне както на клиента, така и на масажиста. Таблиците, които са прекалено широки, ще ще затруднят  терапевта и той ще е силно притиснати или ще има затруднено движение.

По-тясната кушетка ще ви даде по лесен достъп  и също така ще осигури по-добра преносимост. Но също така прекалено тясната кушетка, няма да е удобна за вашите клиенти.

Ако терапевтът е  по-висок от 180 см, тогава  ширината на маса трябва да бъде от 70 см до 75 см. За терапевти, които са 170 -180 см Препоръчителната ширина от 60  см до 70 см. Ако терапевта е по нисък, тогава не трябва да ползва кушетка по широка от 65 см.

Височината на стандартната кушетка също варира от 65 см до 86 см. Това е диапазона който е най-удобен за повечето масажисти.

При купуване на кушетка вече може да прецените и какви ъгли да има дали да са по остри или заоблени.

Дебелината на подложката обикновено варира от 4 до 8 см. Трябва да се прецени също така и плътността на подложката. да е удобна за клиента и за работа.

Винаги приемайте тези аспекти под внимание. Масажна кушетка, която е по-широка, по-висока и с по-дебела подложка не винаги е най-добрият вариант. Обърнете внимание на тези и други фактори при избора на подходяща маса за масаж.